Učitelé se učili LISTOVAT

29. ledna se více než 80 češtinářů ze základních škol, pedagogů z mateřských škol i školních družin a dalších zájemců sešlo v aule Základní škole E. Beneše na workshopu LiStoVáNí skupiny Lukáše Hejlíka. Akci, jejímž cílem je podporovat čtenářskou gramotnost dětí, pro ně připravil Svazek obcí regionu Písecka. Učitelé mají nelehký úkol zažehnout v dětech chuť po poznání a podle autorů může být právě LiStOVáNí tou správnou zápalkou. Divadelní představení s knihou v ruce přináší dětem zcela nový zážitek. Kostýmy, rekvizity, vizuální a hudební efekty přenesou publikum do jiného světa.

ukázka z Listování

Na programu byly ukázky ze tří knih – detektivní příběh ze ZOO Komisař Vrťapka od Petra Morkese, Pachatelé dobrých skutků od Miloše Kratochvíla a Straka v říši entropie od Markéty Baňkové. Profesionální herci – členové Jihočeského divadla České Budějovice – Věra Hollá a Pavel Oubram dokázali i ukázky pro školky předvést tak, že dospělí slzeli smíchy. Celým programem provázel slovem Lukáš Hejlík, který vše učitelům vysvětloval a předával zkušenosti z jiných vystoupení ve školách i pro dospělé: „Začíst se do knihy, to je jako dívat se na film, který jste si sami zrežírovali. Každý má svou vlastní představu o hrdinech a prostředí, ve kterém se pohybují. Byla by škoda, kdyby tato dobrodružství dnešní děti neprožívaly.“

Věrní návštěvníci písecké Sladovny i knihovny projekt LiStOVáNí dobře znají. Existuje už od roku 2003 s cílem představit divákům všech generací zajímavé knihy neotřelou formou tzv. scénického čtení. Záměrem autorů je na knihu upozornit jako na neoddělitelnou součást života. Akce pro učitele se konala v rámci projektu „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Písecku II“. Na tento workshop budou později navazovat setkání k dramatickému čtení ve spolupráci s paní Věrou Lukášovou ze Základní školy Kluky. „Knihy, které LiStOVání představuje, jsou také skvělým tipem na dárky pro naše děti. Můžeme se spolehnout, že zaujmou a budou je bavit.“, uzavírá za pořadatele Taťána Mládková.

Lukáš Hejlík na Listování

Reflexe účastníků

Sedíte spolu s češtináři z Písku a okolí jako žáčci, a jako žáčci se královsky bavíte při LiStOVáNí. Závidím dnešním dětem, protože mají příležitost se učit čtení a o čtení takto zajímavou formou.

Vendula Bílková, ZŠ T. Šobra, Písek

Měli jsme u nás na škole LiStOVáNí (L. Hejlík a spol.) už několikrát pro žáky. V úterý 29.1. 2019 jsem v aule ZŠ E. Beneše mohl zažít, jaké to je, když pobaví scénické čtení plný sál dospěláků češtinářů z Písku a okolí. V každém je kus dítěte, malý i velký čtenář ocení příběh a práci s postavami. Vydařená akce pracovní skupiny čtenářská gramotnost MAP II Písecko.

Jaroslav Volf, ZŠ T. Šobra, Písek


7. 2. 2019 | Aktuality